TAKOJŠENJ VSTOP

I FAZA – DETOKSIKACIJA

To je najkrajši del programa, traja približno 15 dni (odvisno od problema, za katerega se oseba zdravi). V tem času mine abstinenčna kriza in oseba se počasi prilagaja na spremembo okolja.

Kar je vzpodbudno je to, da varovanec ni nikoli povsem sam. Z varovancem je ves čas eden od naših prostovoljcev, ki je bil sam v podobnem položaju in lahko razume ter ve, skozi kaj gre oseba, kar je tudi zelo pomembo, v tako kriznih trenutkih.

II FAZA – REHABILITACIJA

Po vikendu, se dnevi začnejo z sestankom in molitvijo, nato pa sledi delovni del dneva. V sklopu hiš, imamo tudi različne delavnice – mehanske in mizarske delavnice, delavnice za popravila gospodinjskih aparatov in tapeciranje pohištva ter različne trgovine. Ljudje, ki živijo in delajo v centru so odgovorni za razporeditev dela, kdo bo čuval varovance in kje bodo preživeli dan.

Delo opravljamo predvsem v parih, odvisno pa je tudi od dela – včasih opravlja delo tudi več ljudi. Kar spada v vsakdanja opravila je: čiščenje hiše, kuhanje (priprava obrokov za vse ljudi)...tako se združijo delovne navade in motivacija za urejeno življenje. Varovanci dobivajo tudi odgovornosti na različnih delovnih mestih. Imamo skupno kosilo in večerjo, nato preživimo čas s petjem in branjem Biblije, se pogovarjamo... Ob vikendih, gremo vsake toliko časa tudi na izlete v naravo, igramo nogomet, odbojko, namizni tenis in druge družabne igre.

III – FAZA RESOCIALIZACIJA

Varovanec začne paziti na osebe, ki pridejo v center ter jim predstavi svojo veselo življensko izkušnjo. Sam začne voditi različne naloge znotraj centra (organizacijo dela, ki se opravljajo v mestu, pogovori z ljudmi, ki niso v centru ipd.).

Ta faza ima poseben poudarek na obnovi družinskih odnosov (varovanec gre za nekaj časa domov, kjer preživi čas s svojo družino, prav tako pa se sooči z znano okolico, kjer je prej živel kot odvisnik). Varovancu pa je v veliko podporo, ker ga v tem spremlja nekdo, ki je že šel skozi to.

Kdo smo?


“Reto Center” je center za rehabilitacijo odvisnikov, popolnoma brezplačen in neprofiten, ki je osnovan na krščanskih temeljih. Vsi, ki smo v centru prostovoljci, smo usprešno premagali problem odvisnosti, skozi ljubezen Jezusa Kristusa.

Matere z otroki


Tudi ženske, ki imajo otroke in se želijo pridružiti zdravljenju, sprejmemo v center. Za otroke je vedno dobro in primerno poskrbljeno, ne glede na njihovo starost.

Za več informacij na lahko pokličete na: