O nas

Reto Center je nevladna organizacija, ki temelji na krščanskih temeljih. Ustanovljena je bila leta 1985, v Španiji (Kantabrija).
Glavni cilj naše organizacije je moralna, kulturna, materialna in duhovna pomoč osebam, ki pripadajo različnim marginaliziranim skupinam - v največji meri odvisnikom od drog in alkohola.

Je popolnoma brezplačen, neprofitni center, katerega glavna dejavnost je rehabilitacija in resocializacija ljudi ki imajo težave z drogami in alkoholizmom, v zadnjem času pa tudi zasvojenostjo z igrami na srečo ter zdravili.

Ljudje, ki živijo in nudijo pomoč v centru, so prostovoljci, ki so uspešno premagali problem odvisnosti.
Glavni cilj rehabilitacije oseb v centru ni samo popolna abstinenca od drog, temveč popolna sprememba življenja in načina razmišljanja. Celoten program se izvaja z nastanitvijo v hišah, katere so last Reto Centra.

Kar želimo je, da nadaljujemo z istim ciljem, s katerim je center začel delovati, to pomeni, deliti sporočilo resnice, življenja in upanja človeštvu, ki je izgubljeno - ne samo v drogah in delinkvenci, ampak tudi v politiki, humanizmu, veri in znanosti...
Obstaja toliko stvari, v katere človek zaupa in daje svojo moč, ki so izven Boga in namena, ki ga ima za naše življenje.
To je razlog, da želimo nadaljevati z zaupanjem v Boga in imeti Biblijo za naše vodilo. V njej so, od Stvarnika dani vsi odgovori, ki jih človek potrebuje.

ŽELIMO TI POMAGATI!

Ne glede na spol, vero, narodost ali družbeni položaj.

Srečanja, katera dnevno organiziramo v hišah, kjer živimo, je naša potreba po iskanju in prejemanju moči od Boga, preko njegovega Sina Jezusa Kristusa. Bog je poslal svojega Sina na ta svet z namenom, da daruje svoje življenje in odreši vsakogar, ki Vanj veruje. Jezus, Božji Sin, se je rodil, umrl in vstal od mrtvih. Tako je, pred več kot 2.000 leti, izpolnil popoln načrt. Nihče ga ni mogel ustaviti in nihče ne more ustaviti, da se izpolni vsaka beseda, ki je prišla iz Njegovih ust in katera nam je tudi danes dostopna in vedno na voljo – Biblija. Če se Reto Center oddalji od te resnice, bo izgubil vzrok svojega obstoja. Kakršna koli pomoč, ki nas ne vodi do tega, da spoznamo namen našega življenja, je neuspešna.

SKOZI ABSTINENCO,
VAM POMAGAMO
24 UR NA DAN!

Sprejem v center

Sprejem v center je hiter in enostaven. Pomembna sta predvsem volja in želja po zdravljenju, ki ju je treba izraziti osebno, preko telefonskega klica. V centru je prepovedano kajenje, konzumiranje alkohola, tablet, metadona ipd. Skozi abstinenčno krizo, ti bomo pomagali 24 ur na dan. Z delom, novim spoznanjem in ljubezijo, boš lahko našel izhod iz tvojega problema. Želimo ti pomagati, ker vemo, da obstaja izhod in ti to zmoreš.

Informacijska preventivna predavanja

V različnih javnih ustanovah (osnovne šole, srednje šole, univerze ipd.) prirejamo informacijsko-preventivna predavanja, o posledicah zlorabe psihoaktivnih snovi.

Pričevanja

Pozdravljeni

Sem Boštjan Mavrič in imam 32 let. V mladosti sem imel normalno odraščanje in sem vedno dobival dobro vzgojo. Med odraščanjem sem zaradi slabih želj in radovednosti začel zahajati z neprimirno družbo. Posledicno sem zašel v nočno življenje in pri tem tudi začel segati po alkoholu in raznih drogah. Ker sem v tem užival sem tako sledil ne glede na družinsko preprečevanje in padal vedno v globljo zasvojenost. Zaradi skrajnosti problemov zasvojenosti sem sprejel pomoč v Centru Reto. Ko sem prispel v Španijo sem bil lepo sprejet in preskrbjen v potrebah ki sem imel. Po abstinencnem času sem začel z aktivnostjo v centru ter ob tem prijemal nasvete za preobrazbo življenja. Center ima kristjanski temelj in preko navka ki sem ga lahko prejel tukaj sem spoznal Kristusovo resnico in preko tega odkril mojo grešno realnost. Posledicno temu sem se spreobrnil in začel hojo po Božji poti. Odločil sem se služiti tukaj ker sem prejel Božji poklic. Živel sem 10 let v komuni in tukaj spoznal mojo današnjo ženo. Danes kot družina živimo v centru in z našimi življenji pomagamo pomoči potrebnim ter pricujemo o Kristusovi ljubezni ki je spremenila naša življenja.
Lep pozdrav.

Živijo.

Moje ime je Matija in imam 32 let.
Rad bi vam povedal moje pričevanje.
Moje življenje je bilo kot od vsakega otroka, moji starši so vedno dobro skrbeli zame in za mojo sestro in vedno so nas učili dobre navade. Oba sta delala tako da nikoli nam ni nič manjkalo, smo bili tipična dobra družina. Vedno samo vse praznovali skupaj, skupaj smo hodili na počitnice, konec tedna na pohajanje in tako naprej. Po vseh pravilih jaz bi moral bit vzoren otrok ampak od malega mi je bilo všeč delati naumnosti in biti samostojen. Tako da ko so moji starši in delali sem ponavadi rad preživljal moj prosti čas zunaj in z dosti starejšo družbo ki mi ni bila dober zgled. Malo po malo sem zgubil spoštovanje do staršev in družine in začel živeti dvojno življenje.
Pri 12 sem začel kaditi marihuano in preživljati več časa zunaj.
Dokler je še živel moj oče me je držal na kratko ampak ko sem imel 14 let je umrl in moja mama ni zmogla z mano.
Začel sem prenočevat zunaj in hodit na zabave po več dni in malo po malo sem padel v trde droge. Bil sem odvisen od heroina in kokaina in pri 16 letih so mi v zdravstvenem domu predpisali metadon. Ko se se zavedal sem bil v začaranem krogu in sam nisem uspel dobiti izhoda. Moje zadnje upanje je bil center za rehabilitacijo v Španiji ki mi ga je priporočila ena gospa ki je imela tam svojega sina.
Pri 17 letih sem se odločil potovati v Španijo in poiskati pomoč.
Na začetku le bilo zelo težko ampak fantje ki so mi stali ob strani podnevi in ponoči so mi pomagali. Zelo me je čudilo da ljudje ki ne ne poznajo so pripravljeni toliko narediti zame. Govorili so mi da tudi oni so imeli iste probleme in da samo Božja ljubezen jim je lahko pomagala, jaz sem se jim smejal in jih zmerjal ampak oni nikoli se niso slabo obnašali de mene to me je zelo ganilo.
Malo po malo sem videl da kar so mi govorili je resnično v njihovih življenjih in sem jim zavidal njihov mir.
Začel sem brati Sveto Pismo in v Božji besedi sem dobil odgovor za vsa moja vprašanja in sem videl da moj problem je bil greh ki ne je imel zasužnjenega. Videl sem da v Jezusu je upanje in da samo v njem lahko imam popolnoma novo življenje. Sprejel sem ga kot mojega gospoda in rešitelja in od takrat sem nova oseba. Nikoli več nisem imel istih problemov, in Božji mir je končno napolnil moje srce.
Danes se trudim biti uporaben za Jezusa in mu hočem služit z vsem srcem.
Pred 6 leti sem se poročil in danes imam čudovito družino, ženo in dva otroka.
Sem zelo vesel da z mojo soprogo deliva isto vero in lahko skupaj slavimo Božjo milost ki nas je rešila iz praznega življenja in nam je dala čudovit privilegij, da smo lahko Božji otroci.
To je moje pričevanje in upam da lahko vidite da kar je nemogoče za človeka je mogoče za Boga.

Zdravo moje ime je Tanja imam 40 let.

Sem kristjaka in vnaprej se hočem zahvaliti Jezusu za novo življenje ki mi je po njegovi, milosti podaril.
Trenutno živim v Španiji ( La Coruña) v centru Reto.
Sem sem prišla pred enajstimi leti kot posledica uživanja drog in se še vključila v to skupnost da bi pač rešila ta problem.
Sedaj pa bi vam rada pričevala o vsem kar je bilo moje življenje predenj sem spoznala Jezusa in o čudežu ki ga je naredil v meni.
Moje življenje kot otrok je izgledalo dokaj normalno navzven. Živeli smo materialno dokaj vredi in starši so vedno nam skušali dati več ali manj kar potrebujemo.
Vendar v mojem srcu je bilo veliko jeze, strahu in nezadovoljstva. Kot majhna sem bila zelo nezadovoljen in zakonpleksan otrok. OČE je imel probleme z alkoholom in veliko krat so situacije kot posledice tega povzročile zavrnitev do njega in cele družine. Jeza je postala del mojega življenja. Rasla sem in vse kar me je privlačevalo je bilo vse kar sem lahko delala proti vojni staršev. Nisem marala nič kar je bilo dobro. Vedno sem krivila drugih kadar stvari niso šle kot sem jaz pričakovala. Seveda vse to me je pripeljalo do uživanja drog.
Hotela sem se počutiti svobodna in mislila sem da to mi bo dalo svobodo. Nekaj časa občutek je bil tak vendar to se je kasneje spremenilo v pravo uničenje samega sebe in okolice.
Bila sem kot oseba brez čustev. Vendar v mojem srcu polnem zagrenjenosti je bilo še vedno nekaj upanja da nekoč bom občutila olajšanje in srečo. Nisem vedela niti kje niti kako, danes vem da je Jezus tisti ki mi je po njegovi milosti podaril. Spoznala sem božjo ljubezen. Kot pravi Janez 3:16 Bog je namreč svet tako vzljubil,da je dal svojega edino rojenega Sina, da bi se nihče kdor vanj veruje ne pogubi, ampak bi imel večno življenje.
Leta 2008 sem se odločila za zdravljenje v Španiji. Moje življenje je bilo neznosno med drogo in lažmi, življenjm in smrtjo sem se odločila da rabim pomoč.
Prišla sem v Coruño v center Reto zaradi odsotnosti od heroina. Nisem uživala več kot eno leto, ostala leta sem uživala različne substance. Vseeno kaj sem uživala vse me je peljalo skoraj v smrt.
Prišla sem brez volje niti upanja in zagrenjena. Vse kar sem hotela je da gre čas mimo in da se vse vredi. Da se fizično pozdravim in grem domov. Vendar resnica je bila drugačna Bog je hotel da kar se pozdravi je moja duša. Tukaj sem prvič poslušala resnico o Jezusu Kristusu ki v njegovi krvi ima moč da očisti greh ki je v našem srcu. Da je umrl na križu za naše grehe, vstal od mrtvih in danes živi v srcih vseh ki v njega verujejo.
Na začetku nisem razumela kaj imata skupnega moja odvisnost s vero v Jezusa. Vedno sem govorila puncam ki so me čuvale v komuni da nisem prišla do Španije da bom kristjaka hotela sem se samo pozdravit od drog.
Vendar kasneje sem začela brati Sveto Pismo in sama božja beseda je pričela delovati v mojem srcu. Da je potrebno pokesati se iz srca po veri v Jezusa. Ta čudež je sčasoma postala realnost v mojem življenju. Jezus mi je dal novo upanje, novo srce v katerem sem končno čutila olajšanje in božjo ljubezen,ki sem brez zavesti toliko iskala v vsem kar mi je ta svet podarjal in nikoli zadovoljil. Danes iz srca vam pričam o Jezusu ker to je ena velika resnica in nobena oseba mi ni prepričala o tem sam Bog je napravil ta čudež v meni. Jezus živi in čutiti njegovo ljubezen povzroča v verniku da edino kar si želi je pričati evangelij da čim več ljudi spozna našega odrešenika Jezusa Kristusa.